Po fluoridu další průlom v prevenci zubního kazu – neutralizace cukerných kyselin

Metabolickým působením bakterií vznikají kyseliny, které představují hlavní příčinu demineralizace zubů, v jejímž důsledku vzniká zubní kaz. A jak můžeme tyto kyseliny neutralizovat? „Vědci zjistili, že v tom může pomoci přírodní aminokyselina arginin, který se v medicíně používá již dlouhou dobu,“ vysvětluje dentální hygienistka Květa Prouzová, DiS., ze Stomatologické kliniky LF UK v Hradci Králové. Nová technologie nejenže efektivně chrání zuby před vznikem zubního kazu, ale umí i zubní kaz v raném stádiu opravit. „Aminokyselina arginin, která je pro lidské tělo nezbytná, se podílí na zachování mikroflóry a neutralizací kyselin obnovuje zdravé prostředí v ústech,“ dodává Květa Prouzová.

AUDIO: Dentální hygienistka Květa Prouzová vysvětlí, jak pečovat o dětské zoubky a Edita Ryšlavá představí novou zubní pastu.

 

Dle výsledků nedávné studie přiznalo více než 50 % Čechů, že jejich chrup za poslední dva roky vyžadoval stomatologický zásah. A dokonce téměř čtvrtina respondentů věří, že sníst jablko je stejně efektivní z hlediska prevence jako vyčistit si zuby! Velké jablko přitom může obsahovat přibližně 27 g monosacharidů – to je až pět lžiček cukru!

„To, co si vybíráme k jídlu, významně ovlivňuje zdraví našeho chrupu. V prvé řadě jsou to sacharidy, které nám mohou kazit zuby. Často si ale neuvědomujeme, že cukr je přítomen ve většině potravin. Nejen ve sladkostech, kde je sacharóza, ale také v mléce a mléčných produktech – tam je například zase laktóza. I zdravý návyk jíst každý den ovoce nás tak může paradoxně vystavit riziku zubního kazu z důvodu vysokého obsahu fruktózy,“ vysvětluje nutriční terapeutka Bc. Margareta Iliopulosová  a dodává: „Studie navíc dokazují, že na vznik zubního kazu má vliv nejen kvalita, ale také frekvence konzumace sacharidů. Sice bychom správně měli jíst vícekrát denně, ale většina lidí nemá možnost věnovat se po každém jídle ústní hygieně, což je jediná účinná obrana,“ dodává Margareta Iliopulosová. Vznik zubního kazu má většinou důsledek i na celkové zdraví člověka. Zub bolí, vede často ke ztrátě zubu a hůře se žvýká. Špatný stav chrupu má neblahý vliv na osobní pohodu člověka, na jeho sebedůvěru i sociální uplatnění.  

Po osmi letech výzkumu přichází na trh zubní pasta s patentovanou technologií. Studie prokázaly, že se snižuje výskyt zubního kazu v počátečním stádiu až o polovinu.

Zubní pasta neutralizuje kyseliny, které vznikají zpracováním cukrů bakteriemi, a to ještě předtím, než stačí poškodit zubní sklovinu a způsobit zubní kaz, a obnovuje fyziologické pH zubního plaku. Zubní pasta Colgate® Maximum Cavity Protection s neutralizací cukerných kyselin je k dispozici ve dvou variantách pro dospělé (Fresh Mint a Whitening), a variantě Junior, vyvinuté speciálně pro děti od šesti let věku.

AUDIO: Nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová nám řekne, které potraviny způsobují zubní kaz a herečka Alice Bendová prozradí, jak vede své děti k zubní hygieně.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář