Trápí vás dna? Dá se zastavit!
Nemoc bohatých nebo králů, lidově se nemoci říká dna nebo pakostnice – arthritis urika. Postihuje většinou obézní muže ve věku mezi 40.a 50.rokem. Je to metabolické onemocnění, ale také vrozená dispozice.
Co je dna a jak dokáže potrápit
Dna je onemocnění, které vzniká v důsledku ukládání sodných solí kyseliny močové do měkkých tkání jako jsou klouby nebo ledviny. Pokud se krystalky kyseliny močové uvolní do kloubní dutiny, mohou vyvolat silný zánět kloubu – tzv.akutní dnavý záchvat, nejčastěji na palci nohy. Krystalky kyseliny močové se mohou usazovat i v ledvinách, vyvolat tvorbu močových kamenů apod. Zánět kloubu bolí a je oteklý, zarudlý a velice citlivý. Nejvíce postižená místa jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo při přílišné konzumaci alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.
K vyvolání dny může vést infekce, nadměrný přísun alkoholu a jídla, stres, chirurgický výkon, únava. Pro prevenci je nutné dodržovat životosprávu, ale bohužel na její vznik mají vliv i genetické faktory. Nemoc se často vyskytuje ve spojení s cukrovkou, zvýšenou hladinou cholesterolu a obezitou.
Prevence před onemocněním dnou
Obezita a nesprávná výživa zvyšují riziko vzniku tohoto onemocnění. Důležitý je dietní režim s nízkým obsahem purinů. Nejezte smažená jídla, maso a masné výrobky (nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat např. telecí, jehněčí, kuřecí), ryby a rybí výrobky (sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby), chřest, houby. Nepijte alkohol, zejména destiláty. Nevhodné jsou v jídelníčku vnitřnosti (brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternicové polévky, masové koncentráty, zvěřina a výrobky z ní), dále obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny, droždí, čokoláda, kakaový prášek, špenát, červená řepa, fíky.
Naopak velmi důležitý je dostatek nealkoholických nápojů (2-3 l/den) a dostatek zeleniny a ovoce (po záchvatu dny jezte 14 dní syrové ovoce a zeleninu). Jezte semena a ořechy, hnědou rýži, kukuřici, vařené zelí nebo kapustu, celer, mrkev, pečené brambory, cibuli, datle, čerstvé a zakysané mléčné výrobky (jogurty), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sojová omáčka, čerstvé neslazené ovocné a zeleninové šťávy a džusy. Nepřejídejte se a omezte ostrá a tučná jídla. Důležitá je ochrana před prochladnutím.
Návštěva lékaře při onemocnění dnou
Při výrazné bolesti a známkách zánětu v okolí kloubů, při teplotě, zimnici, močových obtížích, bolesti v bederní oblasti páteře (současné možné poškození ledvin).
Léky na předpis
Léčí se podáním protizánětlivých léků, léků na snížení tvorby a na podporu vylučování kyseliny močové.
AUDIO: Lékař Lukáš Zlatohlávek z III.interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1.LF UK a VFN nám poví něco odně.
Doporučují se i přírodní přípravky pro detoxikaci a regeneraci organismu, chladivé bylinné obklady a klid na lůžku.
A také Omega 3 mastné kyseliny, vitamín C, vitamín E, bylinné čaje s obsahem břízy, zlatobýlu, kopřivy, přesličky