Jak se zdravě stravovat o dovolené
Většina zemí, kam Češi obvykle vyráží na zahraniční dovolenou, se vyznačuje skladbou stravy, ve které je základem ovoce a zelenina, hodně ryb a mnohdy i luštěnin, kvalitní rostlinné oleje.
Inspirace je tedy na místě. To však neplatí v případě all inclusive, u které je rozhodně dobře, že je nárazová, tedy jednou do roka. „Široká nabídka jídel a energeticky bohatých nápojů během celého dne, mnohdy obsahující jídla z původní země turistů a ne místní kuchyni, láká k nadbytečné konzumaci. Ta vede spíše než k příjemnému letnímu odlehčení jídelníčku ke zdravotním obtížím z přejedení či překombinování potravin a jídel. Častým důsledkem je pak po návratu od moře i překvapení z přírůstku tělesné hmotnosti – třeba i pár kilogramů,“ vysvětluje Mgr. Tamara Starnovská, členka Fóra zdravé výživy. „Lepší způsob stravování je proto polopenze (s preferencí výběru místních specialit) v kombinaci s návštěvami místních restaurací s tradiční kuchyní,“ dodává Starnovská.
Luštěniny, které jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitaminy skupiny B, mají nízký obsah tuku a glykemický index, jsou v jídelníčku Čechů stále opomíjenou potravinou. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy dodává: „Všechna proti v souvislosti s luštěninami však můžeme významně ovlivnit jejich úpravou, stačí dodržet několik jednoduchých zásad, jako např. luštěniny před úpravou nechat dostatečně dlouho namáčet, nepoužívat vodu, ve které se máčely, přidat při přípravě luštěnin bylinky, mírně osolit, nechat se inspirovat méně tradičními recepty.“ Právě inspirace receptů z dovolené může být vítaným zpestřením tradiční čočky na kyselo nebo hrachové kaše.
Kde jinde ochutnávat skvělé ryby než v přímořských střediscích, kde jsou upravovány jako místní speciality a z moře na stůl to mnohdy mají jen pár metrů a hodin? Česká republika je proslulá svými rybníky a rybníkáři, patří mezi největší vývozce akvarijních rybek na světě, ale ryb se u nás zkonzumuje žalostně málo.
Středomořská dieta je nejlepší prevencí kardiovaskulárních onemocnění, prokázaly to i vědecké závěry studií. Například středomořský pokrm, jako je filet grilované ryby se zeleninou (ať už ve formě salátu či tepelně upravené), může pokrýt denní doporučený příjem n-3 (omega 3) mastných kyselin, vitaminu E a 10 % denní doporučené dávky vlákniny. Pokud přidáme k zelenině misku luštěnin, nebo pokrm doplníme plátkem celozrnného chleba, s vlákninou se dostáváme na 1/3 denní doporučené dávky.
AUDIO rozhovor: Jak upravovat luštěniny poradí profesorka Jana Dostálová.