Rozhovor s odborníky o složení potravin na českém trhu
Výrobci potravin v České republice si jsou vědomi své možnosti napomoci zlepšení zdraví spotřebitelů právě širokou nabídkou svých výrobků, jak těch „standardních”, tak těch, ve kterých došlo ke snížení některých živin, snížení energetické hodnoty či vylepšení nutričního složení. Aby se veřejnost mohla o těchto výrobcích dozvědět, byla založena Platformu pro reformulace, která v září 2017 slaví roční výročí svého vzniku. Podařilo se během roku „vylepšit“ složení potravin na českém trhu?
Příliš sladké, nebo moc slané, takové jsou dnešní potraviny a nápoje. To se má změnit. V ochucených minerálkách již obsah cukru klesá, od roku 2012 skoro o deset procent.
Současná intenzivní slaná nebo sladká chuť potravin bude zřejmě už za několik let minulostí. Povede k postupnému snižování obsahu „citlivě vnímaných živin“ a energie v potravinářských výrobcích. Jde o sůl, přidaný cukr, nasycené mastné kyseliny či transmastné kyseliny.
Jak přitom připomíná Potravinářské komora ČR, snížit obsah cukrů nebo soli není zas tak jednoduché. Kromě jiného hrají obě tyto složky v potravinách i roli konzervantů, takže místo nich se musí často hledat jiné přídatné látky, které je mohou v této roli zastoupit. Jak cukr, tak sůl jsou přitom v určité míře pro lidský organismus nezbytné. Takže, z toho vyplývá, všeho s mírou a hlídejte si potraviny, které jíte a sledujte obaly na potravinách kvůli složení a omezujte porce. Ne vždy je zdravé mít přeplněné talíře. A nejvhodnější je pitná voda, jako součást denního pitného režimu.
Poslechněte si rozhovor odborníky na toto téma