Přejít na celozrnné obiloviny je jednoduché – a také chutné!
Celozrnné potraviny chutnají výborně, ale na jejich hnědou barvu si možná budete chvíli zvykat. Děti se mohou podezřívavě dívat na těstoviny, chléb nebo rýži, která má jinou barvu než ta, na kterou jsou zvyklé. Pokud jim však dáte trochu času, zvyknou si .
Například:
Smíchejte bílé těstoviny s celozrnnými (hnědé těstoviny se vaří déle, takže je začněte vařit jako první a bílé těstoviny přidejte později).
Postupně snižujte množství bílých těstovin. Budou jíst hnědé ani se nenadají!
K bílé rýži přidávejte i hnědou rýži, dále basmati rýži a divokou rýži (což je vlastně divoká tráva)… na talíř se vždy hodí kousek barvy. Navíc se zeleninou chutná skvěle.
Poprašte hnědou rýži drobečky bílého chleba – jídlo tak bude nejen bělejší, ale i křupavější.
Použijte krajíc bílého a krajíc celozrnného chleba. Takto nenápadně se celozrnný chléb stane součástí jejich svačin!
Postupně přecházejte od palačinek k celozrnným a uvidíte, jak dětem budou chutnat.
Ještě předtím než se rozběhnete na nákup celozrnných potravin, dávejte pozor, protože některá „hnědá jídla“ vůbec nejsou celozrnná. Hnědé mohou být kvůli různým přísadám, například karamelu. Pokud tedy uvidíte tvrzení jako „vícezrnný“, „s vysokým obsahem vlákniny“, „100% obiloviny“ nebo „sedm druhů obilnin“ – nemusí to vůbec znamenat, že jsou potraviny celozrnné. Abyste měli jistotu, přečtěte si složení a hledejte slovo „celozrnné“. Až když je produkt „celozrnný“, našli jste, co jste hledali. A pokud jsou celozrnné obiloviny v seznamu složení uvedené vysoko, je pravděpodobné, že je na ně výrobek bohatý. Pokud nakupujete čerstvý chléb přímo z pekárny, označení může chybět. Nejlépe uděláte, když si od pekaře vyžádáte celozrnný bochník.
Hledáte další způsoby, jak dostat celozrnná jídla do svého jídelníčku? Zkuste tyto!
Záměna: vždy, když vaříte, vyměňte bílou mouku za celozrnnou. Vaše celozrnné koláče, muffiny a palačinky budou stejně chutné! Abyste si zvykli na novou chuť, můžete začít tím, že polovinu mouky nahradíte celozrnnou a postupně budete zvyšovat její množství.
Přimíchejte celozrnné obilniny: Přidávejte celozrnné obilniny, jako například ječmen, do zeleninových polévek a vývarů; na pánev nebo wok přihoďte bulgur.
Celozrnné obalování: Obalte při pečení kuře, ryby nebo vepřové kotlety ovesnými vločkami nebo neslazenými celozrnnými cereáliemi.
Spotřeba celozrnných cereálních výrobků může snížit nebezpečí řady onemocnění
Obiloviny jako pšenice, rýže, kukuřice, oves a žito představovaly po staletí hlavní složku lidské potravy. Rovněž v současné době tvoří cereální produkty významný podíl od těstovin v Itálii až po ovesnou kaši ve Skotsku. Většina cereálních výrobků je však vyráběna ze zušlechtěných a rafinovaných surovin, což znamená, že vnější části zrna – otruby a klíček, jsou při semílání odstraněny. Zbytek zrna – endosperm s vysokým obsahem škrobu, je zpracován na bílou mouku.
Při tomto zpracování dochází k podstatným ztrátám výživných a ochranných složek, které jsou ve vyšším množství přítomny právě v klíčcích a otrubách. Mezi významné složky obsažené v celých zrnech patří vitamin E, vitaminy skupiny B, dále minerální látky, selen, zinek, měď železo, hořčích a fosfor. Mimo to celozrnné výrobky obsahují bílkoviny, komplexní polysacharidy a ochranné složky, např. rostlinné fytoestrogeny a lignany. Komplexní účinek všech těchto složek se projevuje v celkovém zlepšení zdraví a v ochraně proti nemocem.
AUDIO rozhovor: Šárka Málková se ptala odborníků, jak poznáme celozrnné potraviny.