Rozhovor s odborníky o revoluci v kojenecké výživě
Každá maminka ví, že kojení je tím nejlepším způsobem, jak ovlivnit zdraví a pohodu svého děťátka. Tato harmonie působí hlavně na základě vyvážené střevní mikroflóry, protože přes 70 % buněk imunitního systému se nachází právě ve střevech. Důležité je tedy dbát na rovnováhu již dobře známých probiotických kultur a prebiotické vlákniny. Nejnovější vědecké studie se zabývají vlivem látek vznikajících fermentací za pomoci speciálních probiotických kultur na zdraví kojenců a dětí. Nově se tyto bioaktivní metabolity a fragmenty zbylých buněk probiotik nazývají postbiotika.
Poslechněte si rozhovor s odborníky o postbiotikách v kojenecké výživě
Seznamte se s postbiotiky
Pozitivní vliv na zdraví potravin vyráběných fermentací je historicky znám. To, že postbiotika mohou ovlivňovat stav střev, jejich funkci, a tím i působit na imunitní systém, je již dokázáno mnoha studiemi. Ovšem použití procesu řízené fermentace a kombinace jejího výsledku s klinicky testovanými prebiotiky, se zdá jako vhodná při snaze se ještě více přiblížit funkci mateřského mléka.
Věděli jste, že
… díky kojení se snižuje pravděpodobnost vzniku ekzému, astmatu, alergií, obezity, ale funguje také jako prevence zánětů a srdečních onemocnění v dospělosti?
… je nevhodné střídat kojení z prsu s krmením z lahvičky? Oba způsoby totiž vyžadují rozdílnou techniku sání.
… chlapci při kojení zkonzumují až o 16 % více mléka než dívky? Překvapí vás také to, že pro chlapce matka vyprodukuje až o 25 % kaloričtější mléko.
… a mnoho dalších zajímavých informací o první potravině nás všech – mateřském mléce – se dozvíte na tiskové konferenci
Zdroj: vědecké studie společnosti Nutricia