Vánoce s rozumem: Tipy na vánoční pečení, které myslí nejen na chuť, ale i na naše zdraví
Vánoce jsou za rohem a milovníci pečení už jistě přemýšlí, do jakých druhů cukroví se letos pustí. Vánoční laskominy ovšem často obsahují až příliš velké množství cukru a tuků, což nejen, že v nás může vyvolat pocit určité těžkosti, ale dokonce může později vést až ke zdravotním obtížím. Jak tradiční recepty upravit, aby byly o něco nutričně hodnotnější, radí konzultantka BENU lékáren PharmDr. Ivana Lánová.
Jakmile se domovem rozline vůně vanilkových rohlíčků, lineckého cukroví a dalších vánočních dobrot, jednoduše nejde odolat. Ani během vánočního období by se ale nemělo zapomínat na pestrou a vyváženou stravu a skutečnost, jak některé látky, které jsou ve svátečním jídelníčku bohatě (a ruku na srdce, někdy až příliš) obsažené, mohou zatěžovat náš organismus. „Sladké cukroví často obsahuje spoustu cukru, nasycených mastných kyselin a množství různých aditiv, které při přílišné konzumaci mohou vést nejen k nadváze nebo dokonce obezitě zatěžující mimo jiné naše klouby, ale také k dalším zdravotním obtížím. Těmi mohou být třeba zvýšený či přímo vysoký cholesterol nebo cukrovka 2. typu,“ říká PharmDr. Ivana Lánová, konzultantka BENU lékáren. Nejen proto se nejeden z nás někdy zamýšlel nad tím, jak tradiční recepty upravit, aby byly o něco méně zatěžující pro naše zdraví, a přesto si zachovaly klasickou chuť, kterou všichni milují.
mouka je základ
Mouka patří mezi nejzákladnější suroviny každého pečení. Většina tradičních receptů pak stojí na běžné pšeničné mouce. Existují však i různé alternativy, které mohou být vhodné jak pro bezlepkovou dietu, tak třeba i pro trošku jiné, netradiční, stravování. Do vánočního pečení se skvěle hodí mandlová mouka vyrobená z jemně mletých blanšírovaných mandlí, která dodá těstu oříškovou chuť, a navíc je bohatá na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Kokosová mouka se zase postará o exotickou příchuť. Obě mouky jsou přirozeně bezlepkové. Oproti pšeničné mouce jsou (váhově) těžší. Z tohoto důvodu bývá nutné upravit recept a přidat více sody nebo kypřicího prášku, tak aby výsledné těsto vzešlo a chovalo se tak, jak potřebujeme.
Kypřicí prášek běžně obsahuje fosfáty, což jsou potravinová aditiva používaná jako emulgátory, stabilizátory a kypřidla. Jsou obsaženy téměř ve všech průmyslově zpracovaných potravinách a jejich pravidelný příjem je považován za nezdravý. Proto klasický kypřicí prášek můžeme někdy zkusit nahradit kypřicím práškem bez fosfátů, který může být označen také jako kypřicí prášek z vinného kamene. Ten obsahuje draselnou sůl kyseliny vinné, která splňuje účely klasického kypřidla.
vyzkoušejte alternativy cukru
Existuje široká škála přírodních sladidel a náhražek cukru, které často mají také méně kalorií a nezvyšují tolik hladinu glukózy v krvi. Mezi ověřená klasická přírodní sladidla patří med nebo javorový a čekankový sirup. Právě ten obsahuje nejen výrazně méně kalorií než klasický cukr, ale také polysacharid inulin chovající se ve střevech jako rozpustná vláknina. Pozor jen na to, že při nahrazování cukru tekutým sladidlem je potřeba v receptu ubrat část tekutin, aby zůstala zachována správná konzistence těsta.
Další alternativou slazení cukru při slazení může být melasa. Ta je vedlejším produktem výroby cukru z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Melasa je bohatá na antioxidanty, vitaminy skupiny B a minerální látky. Její sladivost je oproti běžnému cukru o něco vyšší, a proto je potřeba s ní pracovat opatrně. Cukr umí nahradit také erythritol, cukerný alkohol, který neobsahuje téměř žádné kalorie. To mohou ocenit diabetici a lidé při redukční dietě. Ve srovnání s cukrem má erythritol ale o něco nižší sladivost.
použijte kvalitní tuky
Téměř každý recept na vánoční cukroví obsahuje tuk, ať už se jedná o máslo nebo rostlinný tuk, které těstu zajišťují tu správnou konzistenci a vláčnost. Před pečením je však vhodné máslo přepustit. Tím se zbaví obsažené vody, laktózy a mléčných bílkovin a vzniká takzvané přepuštěné máslo. To je oproti klasickému máslu o něco trvanlivější a mnohem lépe snáší vyšší teploty. Při pečení dodává potravinám výraznější oříškovo-máslovou chuť. Neupravené máslo obsahuje minimálně 80 % tuku, zatímco přepuštěné máslo, tzv. ghí, je 100% tuk bez vody. Stačí ho pak do těsta přidat o něco méně.
Vánoční cukroví často obsahuje i tučné krémy. I k jejich přípravě je možné přistoupit trochu jinak. Zajímavou alternativou mohou být ořechová másla nebo ořechové pomazánky v mnoha barvách a příchutích. Milovníci ovocné chuti mohou zvolit různé bio marmelády a džemy, které zpravidla obsahují velké množství ovoce.
Přidejte nutričně kvalitní složky
Skvělou přísadou do pečení může být také syrovátkový protein. Ten je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, které jsou pro naše tělo základním stavebním kamenem při tvorbě hormonů, budování svalové hmoty a imunitního systému. Při pečení lze například ubrat malou část mouky a místo této části přidat dvojnásobek proteinu. Ten ale často také obsahuje sladidla, na což je dobré myslet a přizpůsobit tomu tak v receptuře použité množství cukru nebo jiného sladidla.
o něco zdravější zdobení
Protože vzhled je u jídla vedle chuti druhým ze zásadních faktorů, často je cukroví nazdobené různými barevnými polevami a posypem. Ty ovšem bývají plné umělých barviv a přidaného cukru. Pro o něco zdravější variantu zdobení pak lze využít sušené nepřislazované nebo lyofilizované ovoce, ořechy nebo přírodní barviva. Dobře mohou k dekorativním účelům při pečení posloužit například kurkuma, šťáva z červené řepy, borůvek, kakao nebo chlorella.
zdroj: BENU