Káva prospívá zdraví i ve vyšším věku

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů a není generace, která by tento černý zázrak bohatý na antioxidanty a další tělu prospěšné látky, neochutnala. I když ve vyšším věku mají lidé z kávy většinou obavy, ukazuje se, že její konzumace má pozitivní vliv na lidské zdraví a to i v prevenci některých onemocnění typických pro starší věk.

Vědci a lékaři upozorňují, že se účinky konzumace kávy u každého projevují zcela individuálně. Při posuzování otázek prospěšnosti či škodlivosti kávy by tak mělo být vždy zohledněno více důležitých faktorů, jako je například zdravotní stav konzumenta, množství denně vypitých šálků či druh kávy, ze které se nápoj připravuje. Docent MUDr. Pavel Kohout, odborný garant Institutu kávy, jako zdraví prospěšné množství označuje množství 3-5 šálků kávy během dne, tzn. celkový obsah nepřesahující 300 mg kofeinu.

Káva chrání mozkové cévy
V roce 2011 byly publikovány výsledky studie (Larson, Orsini), která zkoumala vliv konzumace kávy na četnost cévní mozkové příhody (mozkové mrtvice) v letech 1996 – 2010. U téměř 500 000 účastníků a více než 10 000 případů mozkové příhody tak bylo zjištěno, že u konzumentů kávy je v průměru o 15 % menší riziko vzniku mozkové příhody než u těch, kdo kávu nepijí. V případě, kdy konzumace dosahovala 2 šálků denně, bylo riziko sníženo o 14 %, při vyšší konzumaci 3-4 šálků pak o 17 %.

Káva pomáhá paměti
Ve vyšším věku je ohrožena nejen paměť, ale i další myšlenkové procesy, které jsou souborně označovány jako kognitivní funkce. Ty nám umožňují rozpoznávat, pamatovat si, učit se a přizpůsobovat se neustále se měnícím podmínkám prostředí. Jde např. o paměť, pozornost, koncentraci, rychlost myšlení, porozumění informacím a řečové funkce. Nejnovější prospektivní studie L. Araba ukázala, že u žen klesají tyto mozkové funkce méně, pijí-li pravidelně kávu nebo čaj.

Kávou lze předcházet i Alzheimerově chorobě i cukrovce
Počet lidí trpících různými formami stařecké demence nebo Alzheimerovou chorobou ve světě roste a v následujících dvaceti letech se má zdvojnásobit. Experti z Floridy částečně objasnili dřívější pozorování, že se u pijáků kávy tato vážná degenerativní nemoc vyskytuje méně často než u lidí, kteří kávu nepijí. Nová studie nepopírá ani dřívější výsledky výzkumu, podle nichž je za tuto ochranu zodpovědný kofein samotný, jelikož snižuje produkci bílkoviny zvané beta-amyloid. V kávě je přítomná látka, která ve spolupráci s kofeinem zvyšuje tvorbu růstového faktoru bránícího rozvoji Alzheimerovy nemoci a zlepšuje paměť.

Ve vyšším věku se také velmi často objevuje diabetes mellitus II. typu. Probíhající výzkumy vztahu mezi pitím kávy a vznikem diabetu ale již dnes prokazují pozitivní výsledky. Dokazuje to například americká studie, která hodnotila riziko vzniku diabetu II. typu v souvislosti s konzumací kávy a slazených nápojů. Navíc práce Turatiho z roku 2011, potvrdila, že neexistuje souvislost mezi konzumací kávy a rakovinou slinivky a to dokonce ani u silných pijáků kávy, vyjma případů, kdy tito konzumenti zároveň silně kouřili.

Zdroj: www.institutkavy.cz

TIP: Buďte expertem přes kávové nápoje

 

Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta.

Espresso
Nápoj o objemu zhruba 30  ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14g kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení  kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema –  jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.

Ristretto
Ristretto je kratší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, nebo-li česky lidově „kávové nakopnutí“, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu.

Espresso doppio (Double Shot)
Tento oblíbený kávový nápoj je extrahován ze 14 g kávy jako espresso, ovšem množství vody v jednom šálku je dvojnásobné (60 ml).

Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)
Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. „Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.“

Cappucino
Cappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. „Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr – 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3  mléčné pěny.  V našich kavárnách navíc nabízíme čokoládový a skořicový posyp.“ 

Caff? latte
Caff? latte, z italského »caff?latte« – káva a mléko – je náš nejslabší kávový nápoj, pokud porovnáváme obsah kofeinu. Připravuje se z espressa a krémového mléka. „Je to nápoj jednolité barvy (čehož docílíme rychlým prolitím espressa) s mléčnou pěnou o výšce 1 cm na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Primo a medio velikost si můžete vychutnat ze sklenic, massimo velikost potom ze šálku o objemu 500ml.“

Corto Classic
Tento kávový nápoj je připraven ze dvou shotů směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou zdobenou technikou latté art na povrchu. „Moderní kávový nápoj se servíruje ve sklence o objemu 130ml. Krátká extrakce dvou dávek espressa zaručuje, že z kávy dostanete opravdu jen to nejlepší. Silná a intenzivní, ale zároveň jemná a krémová – to je Caffe Corto. A kdo rád cestuje, neodolá právě probíhající soutěži (v září a říjnu) KÁVA CORTO PRO DVA, díky níž můžete získat nejen kávu Corto zdarma, ale především vyhrát výlet pro dva do Londýna. Sledujte facebook.com/CostaCoffeeCZ, kde se dozvíte víc.“  

Flat white
Flat white se připravuje do sklenice nebo cappuccinového šálku ze tří shotů espressa (doppio) extrahovaných stejně dlouho jako ristretto a dolévá se teplým mlékem s pěnou, která vytvoří na povrchu cca 0,5 až 1cm vrstvu.

Americano
„Americano je espresso doplněné pro zvýšení objemu horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1:5,“ dodává Eva Jeřábková z Costa Coffee.


Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář