Novoroční předsevzetí lékařů – pryč s nezdravými tuky
Patří mezi vaše novoroční předsevzetí i to, že budete více fyzicky aktivní, budete jíst zdravější jídlo a zvolíte zdravější životní styl? Pokud ano, je to skvělé, a je to rozhodně první krok ke štíhlejší postavě a zdravějšímu tělu.
Už v lednu lékaři zahajují kampaň zaměřenou na náš jídelníček a to na nadměrnou konzumaci nasycených tuků. Protože každou minutu zemře v Evropě jeden člověk na infarkt myokardu. Přitom právě nasycené mastné kyseliny způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a navíc samy urychlují stárnutí cévní stěny a proces aterosklerózy. Doporučení je omezit živočišné tuky a nahradit je tuky rostlinnými.
Pro ozdravění jídelníčku lékaři doporučují:
- používat rostlinné oleje a tuky (margaríny) místo másla a sádla – na vaření a mazání
- odstraňovat před konzumací viditelný tuk z masa
- dávat přednost mléčným výrobkům se sníženým obsahem tuku
- jíst více ryb a drůbeže místo červeného masa
- odstraňovat kůži z drůbeže před kuchyňskou úpravou
- omezovat uzeniny, mléčné výrobky apod.
- minimalizovat smažená jídla
Tuky se dají rozdělit na nasycené mastné kyseliny (většinou živočišného původu), ty jsou obsažené v mase, mléce, másle, šlehačce, sýrech, vejcích, paštikách, salámech a podobně a určitou měrou přispívají i ke zvyšování cholesterolu v krvi.
Oproti tomu druhé tuky – nenasycené mastné kyseliny (většinou rostlinného původu) jsou tělu prospěšnější a jsou obsažené ve lněném oleji, rybách, avokádu, sóje, olivovém oleji, slunečnicovém a dalších rostlinných olejích.Smažené potraviny jsou odborníky dávány do souvislosti se vznikem srdečních a cévních chorob!
Pozor ale! „Tělo potřebuje oba dva typy tuků, nejlépe jednu třetinu nasycených a dvě třetiny nenasycených kyselin, v denním příjmu energie by měly oba dva tuky tvořit 30–35 procent,“ říká docent Michal Vrablík, předseda České společnosti pro aterosklerózu. I když se mluví zejména o prospěšnosti nenasycených tuků, i nasycené tuky jsou pro organismus důležité a není dobré je zcela vynechat. Také ony se podílejí na stavbě buněk, jsou zdrojem vitaminu K2, vápníku a svoji roli hrají i při vstřebávání vitaminů A, D, E, K.
Zabiják cholesterol
Proto odborníci doporučují: Nechte si hladinu cholesterolu v krvi pravidelně kontrolovat alespoň jednou za dva roky, a to i v případě, že máte hodnoty v pořádku. Choďte na pravidelné preventivní prohlídky!
Významným rizikovým faktorem srdečních onemocnění je cholesterol, který je úzce spojen s konzumací ,špatných‘ tuků, obsahujících nasycené mastné kyseliny.Průměrný Čech má ve své stravě dvakrát tolik nasycených mastných kyselin, než kolik by měl mít. Proto není divu, že vysokým cholesterolem trpí více než 70 procent z nich.
Svému zdraví prospějete, když budete konzumovat především libové maso, zařadíte ryby 1–2x týdně, vhodná je i drůbež, nejlépe bez kůže. Vyřadíte z jídelníčku nebo aspoň omezíte na minimum konzumaci uzenin a „fast foods“ – hamburgerů, hranolek, hot-dogů. U mléčných výrobků vybírejte ty se sníženým obsahem tuku, odtučněné mléko, jogurty do 0,5 % a tvarohy s nejvýše 15 % tuky v sušině, přírodní sýry do 20 % tuku v sušině. Při kuchyňské úpravě se snažte snížit množství tuku, třeba tím, že použijete teflonovou pánev. Samozřejmě by ve zdravém jídelníčku neměla chybět zelenina, ovoce a luštěniny.
Více o kampani se dozvíte na www.nasyceneskodi.cz
Sice tuky v potravě potřebujeme, ale ve větším množství škodí, to potvrzuje docent Michal Vrablík, předseda České společnosti pro aterosklerózu.
Rozhovor si poslechněte ZDE
Kam kampaň „Novoroční předsevzetí lékařů – aktivně proti nasyceným tukům „ míří, to už ví místopředseda Společnosti všeobecného lékařství Otto Herber.
Rozhovor si poslechněte ZDE
Šárka Málková, Redakce Zdraviamy.cz