Chléb byl a je základní lidskou potravinou
„Kdo se nesrovná s chlebem, nesrovná se s lidmi. Všude chleba o dvou kůrkách. Čí chleba jíš, toho píseň zpívej. A potom došlo na lámání chleba!“
Naši předci velmi trefně prostřednictvím chleba v pořekadlech a příslovích vystihli charakter a mezilidské vztahy.
Chléb dříve vyráběly zejména ženy. Naši předkové ponechávali přípravu chleba ženám a teprve s rozvojem měst, ve 13. století, přibylo řemeslných pekařů .
Jiná země, jiný mrav… a také i jiný chléb. Pro střední a východní Evropu byl po staletí nejtypičtější tmavý chléb žitný, ve Francii, Itálii a Středomoří byl oblíbený pouze pšeničný. Švýcaři mívali rádi špaldový chléb (primitivní odrůda pšenice), Norové si pekli chléb z ječmene, Skotové do něho dávali oves a v Severní Americe se zase po staletí pekl chléb kukuřičný.
Spotřeba a výroba chleba dnes
Denně se u nás vyrobí 800 tun chleba, průměrný občan spotřebuje ročně okolo 42 kg chleba a za jeden bochník utratí asi 23 korun. Chléb existuje v rozmanitém množství druhů, velikostí, tvarů a chutí. Pokud je správně vyroben a dostatečně propečen je v podstatě poměrně trvanlivou potravinou. Podle údajů Českého statistického úřadu se loni v ČR upeklo 291 860 tun chleba. Roční spotřeba chleba po několikaletém poklesu zaznamenala mírný nárůst.
Nejvíce se chléb a pečivo nakupuje v malých a specializovaných obchodech. Většina z nás upřednostňuje během nákupu čerstvý, nebalený chléb a pečivo.
Jedním z důvodů zvýšení spotřeby chleba je podle pekařů zřejmě mírný odklon lidí od pečiva ze zmrazených polotovarů. „Průměrně utratil český občan v loňském roce za chléb necelých 1000 Kč.,“ konstatuje předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.
Zákazníci by neměli na dobrém chlebu šetřit a připlatit si za něj. Měli by rozlišovat kvalitu pekařských výrobků a najít si „svého“pekaře. Měli by zvážit, koho podporují, když v obchodě nakoupí např. rozmrazenou koblihu od polského či německého dodavatele. Protože…. „Chléb byl v minulosti měřítkem hodnot, byl uctíván a vysoko ceněn- měli bychom se k této tradici opět vrátit,“ doplňuje Jaromír Dřízal.
U nás se již počtvrté slavil Světový den chleba jako svátek základní lidské potraviny a všech pekařů. Vyhlásila ho na den 16. října světová organizace řemeslných pekáren U.I.B. a je připomínán nejrůznějším způsobem v řadě zemí světa.
Význam chleba pro výživu člověka odhalí specialistka na výživu lékařka Kateřina Cajthamlová
Rozhovor si poslechněte ZDE
a chléb, jeho konzumaci a oblibu podpoří předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.
Rozhovor si poslechněte ZDE
Šárka Málková, Redakce Zdraviamy.cz