Každý desátý Čech trpí cukrovkou a další pacienti přibývají!
Diabetes bývá někdy nazýván novou epidemií třetího tisíciletí. Cukrovkou u nás trpí každý desátý člověk a počet pacientů neustále roste. Až v osmdesáti procentech případů se dá cukrovce druhého typu předejít. Jsou to především pohyb, dietní opatření a působení léků.
Cukrovka je jednou z nemocí, jejichž výskyt se v dnešním světě zvyšuje nejrychleji. Nejedná se pouze o nákladnou a vysilující nemoc, jde také o nemoc, na níž se umírá. Statistiky týkající se cukrovky jsou velmi pochmurné.
„Skoro každý diabetik, když se dozví, že má cukrovku, odpoví: ´Jak jsem mohl dostat cukrovku, když nejím sladké´. Podobně prakticky každý občan na otázku, jak předcházet cukrovce, odpoví ´nejíst sladké´. Praktičtí lékaři vydali doporučené postupy pro prediabetes a pryč je doba, kdy lékař pacientovi řekl: ´Vy cukrovku ještě nemáte, není třeba nic dělat, jen přijďte na kontrolu třeba za rok či dva´. Dnes víme, že prediabetes přináší stejná rizika pro cévy srdce jako opravdový diabetes a riziko vzniku nádorů je jen mírně nižší než u opravdové cukrovky 2. typu a významně vyšší než při normální glykemii,“ říká prof. Štěpán Svačina, přednosta III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.
Podle něj je ideální, pokud občan ví, že z dietních faktorů vyvolávají cukrovku především druhotně zpracovaná masa (uzeniny, fastfoody, paštiky, mletá masa). Riziko naopak mírně snižují rostlinné oleje, káva, ořechy a zejména dostatek pohybu.
Obezita – hlavní rizikový faktor diabetu
Obezita a nadváha mají k nejrozšířenějšímu typu diabetu (cukrovka 2. typu) tak těsný vztah, že prakticky všichni tito nemocní (lidé středního a vyššího věku, kteří nepotřebují zcela nutně inzulín) mají nadváhu nebo jsou obézní.
Touto poruchou metabolismu sacharidů totiž trpí čím dál více lidí. V Česku jich je teď v evidenci osm set tisíc a diagnózu si ročně vyslechne až padesát tisíc nových pacientů. V procentech je to jedno z nejvyšších čísel v Evropě. Cukrovka je onemocnění charakterizované především vysokou hladinou krevního cukru. Příčin může být několik. A právě podle příčiny rozlišujeme různé typy onemocnění.
První typ – dědičný
Pacienti mají nedostatek hormonu inzulinu. Ten hladinu cukru v těle snižuje.
Druhý typ
U diabetu druhého typu člověk hormon může vyrábět, ten ale nemusí správně fungovat. Devadesát procent nemocných trpí právě cukrovkou číslo dvě. K té se člověk „dopracuje“ přejídáním a nedostatkem pohybu.
Přitom se dá tomuto onemocnění v mnoha případech předcházet preventivními opatřeními.
Na vině je podceňování rizik spojených se špatnou životosprávou a konzumním způsobem života, života ve stresu a bez pohybu. Pro úspěšnou léčbu je navíc klíčové včasné rozpoznání příznaků a prvních náznaků onemocnění diabetem.
Je třeba si uvědomit, že diabetes se už nemusí týkat pouze starších lidí s nadváhou, hranice tohoto onemocnění se neustále posouvá a stále častěji se s ním setkáváme také u osob v produktivním věku. Cukrovka se týká každého z nás. Na druhou stranu, pokud si to uvědomíme, budeme mnohem zodpovědněji přistupovat k prevenci tohoto onemocnění a nikdy není pozdě.
Co je prospěšné? Fyzická aktivita, konzumace zdravé stravy (vysoký příjem vlákniny, nízký příjem tuků), nekouření (buď nikdy anebo v posledních dvaceti letech), štíhlý obvod pasu (méně než 88 cm u žen a méně než 92 cm u mužů), nízký index tělesné hmotnosti (BMI nižší než 25) a minimální anebo žádné užívání alkoholu.
Co je to prediabetes, to už říká prof. Štěpán Svačina (foto), přednosta III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.
Rozhovor si poslechněte ZDE
Šárka Málková, Redakce Zdraviamy.cz