Hrozí českým dětem obezita?
České děti během stravování ovlivňuje rodina. Jí to, co rodiče nakoupí a připraví. Dítě se tak stává zrcadlem rodiny, v níž žije. Odráží nastavený životní styl a určité genetické předpoklady. Také se snadno vypozorují výživové nedostatky, které vedou k nerovnováze mezi energetickým příjmem a výdejem. „Každé dítě je součástí pevně daného rodinného modelu. Ten je jasně definován cyklem „vydělat – koupit – uvařit – sníst“ a pohybovými aktivitami,“ říká obezitolog a pediatr MUDr. Zlatko Marinov, odborný poradce projektu Žij zdravě.
Každý věk dítěte si žádá odlišný jídelníček
To může pomoci i jako prevence nadváhy a obezity. „Mladý organismus spotřebuje 50–60 % energie na základní metabolismus, 20 % na výkon během dne a 10 % na obnovu tkání. Dítě se průběžně vyvíjí. Na svůj růst oproti dospělým spotřebuje 10 až 30 % denního energetického příjmu,“ vysvětluje lékař.
Jak vařit školákům aneb vím, z čeho vařím
Snídaně – základ každého dne
Vyvážená snídaně je nejdůležitějším jídlem, pomáhá trávicímu traktu, rozbíhá energetický metabolismus. Je nutná především u školáků, podporuje proces učení a soustředění během vyučování. „Je důležité vést děti k pravidelnému snídání již od útlého věku. Předejde se tak velmi častému nešvaru, kterým je vynechávání jídla ráno,“ říká MUDr. Marinov. Rodiče by měli volit potraviny s vyšším podílem pomalu stravitelných polysacharidů (vlákniny), kvalitní mléčné výrobky a čerstvou zeleninu nebo ovoce. Jen velmi omezeně lze dětem podávat buchty, koláče a tučné croissanty.
Snídaně by měla být vyvážená ve své skladbě, chuti, barvě a vůni. Tyto vjemy jsou pro děti při výběru jídla rozhodující. „Je důležité překonat ranní nechutenství a zafixovat u dětí potřebu snídat, která jim zůstane do dospělosti. Základem snídaně by měly být celozrnné snídaňové cereálie s mléčným výrobkem a čerstvým ovocem,“ doporučuje obezitolog.
Svačina není snídaně
Dopolední svačina doplňuje přibližně 10–15 % energetického příjmu. Školní svačina navazuje na snídani, ale nesmí ji zastupovat. Vedle sacharidové energetické složky má být obohacena o plnohodnotné bílkoviny, které jsou základním kamenem pro zdárný růst a vývoj dětí. Neměla by zatěžovat trávicí trakt množstvím ani složením.
Základem svačiny má být ovoce nebo zelenina, celozrnné pečivo nebo cereální tyčinka s nižším obsahem cukrů a tuků. Chybět by neměl ani zakysaný mléčný výrobek nebo tvaroh. „Obecně nepatří do jídelníčku dětí uzeniny, nasycené tuky a takzvaně „prázdné“ kalorie v energeticky bohatých potravinových doplňcích,“ upozorňuje pediatr.
Oběd – nejlépe ze školní jídelny
Oběd ze školní jídelny zaručuje svou skladbou, obsahem i načasováním dodržení zásad zdravého životního stylu. Jídlo by především mělo doplňovat energii.
Odpolední svačina – ovoce a mléko
Odpolední svačina by měla doplnit energii potřebnou pro aktivní pohyb, kterým je třeba vyvážit dopolední psychicky náročný, ale fyzicky nenáročný pobyt ve škole. Svačina by měla obsahovat mléko, mléčné výrobky a porcí méně sladkého ovoce nebo zeleniny.
Večeře – nezapomínejte na společné stolování
V ideálním případě by měla večeřet celá rodina společně. „Kromě vhodných pokrmů je nesmírně důležitá komunikace v klidu a bez rušivých elementů, jako je televize,“ říká lékař Marinov. Na talíři by měl být dostatečně často středomořský typ stravy, například ryby a další mořské plody. Večeře by měla proběhnout minimálně 2–3 hodiny před spaním.
Sladké nápoje dětem neprospívají
Nedílnou součástí zdravého stravování je i pitný režim. Slazené nápoje zvyšují energetický příjem a tvoří hlavní zdroj přidaných volných cukrů. „Jejich spotřeba se za posledních 20 let zvýšila trojnásobně, 50–85 % dětí ve škole konzumuje alespoň jeden sladký nápoj denně,“ dodává MUDr. Marinov. Pitný režim dětí by měl zahrnovat především neslazené nápoje, nejlépe čistou pramenitou vodu.
Obezitolog a pediatr MUDr. Zlatko Marinov nám poradí, jak jíst, aby děti nepřibíraly a kolik denně ujít kilometrů, abychom byli v pohodě.
Rozhovor si poslechněte ZDE
Šárka Málková, redakce Zdraviamy.cz