Čínské ovoce Goji – elixír věčného mládí
Recept na krásu, zdraví a dlouhověkost hledají lidé už odedávna. Přitom se stačí podívat směrem na východ, kde ve stínu Himalájí rostou keře kustovnice čínské, jinak také zvané Goji. Její oranžové plody s jemně nasládlou chutí jsou dle mnoha vědeckých studií tím nejzdravějším ovocem, jaké existuje.
Goji [goudží] si díky neuvěřitelně vysokému obsahu vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů vysloužilo status nejprospěšnějšího ovoce světa. Je proto velmi oblíbené u hollywoodských hvězd, které ho považují za elixír krásy a věčného zdraví. Důkazem jeho blahodárných účinků na lidské tělo i mysl je dlouhověkost a pevné zdraví čínských mnichů, ale i obyvatel žijících v oblastech provincie Ningxia. Pravidelná konzumace Goji pomáhá uchovávat a pěstovat krásu a vitalitu mládí.
Úžasný dar přírody
Keříky kustovnice čínské se pěstují v mírně suchých oblastech ve výšce
3 600 metrů nad mořem. Nalezneme je na území Číny a také v některých částech Mongolska. Ta nejkvalitnější Goji pochází z čínské provincie Ningxia, která je jediným místem její velkoprodukce na světě. Na zdejších svazích himalájského podhůří se Goji velice daří, a to zejména díky výživné půdě bohaté na minerály, která se nachází v povodí toku Žluté řeky.
Tradiční čínská medicína
Pro nás alternativní způsoby medicíny jsou v Asii pevným základem lékařství a přístupu ke zdravému životnímu stylu. Tradiční čínská medicína zná mnoho zkušenostmi prověřených metod, jak nakládat s přírodními dary, aby byly pro člověka prospěšné. Dávno předtím, než Evropa dospěla svého rozkvětu, začali čínští učenci a medikové zapisovat své znalosti. Právě plody Goji byly nejčastěji zmiňovaným lékařským prostředkem pro každodenní použití. Pravidelné užívání Goji reguluje tok životní a spirituální energie zvané Chi, posiluje tělo
a ducha a vede k dlouhověkosti.
Proč užívat Goji
Nedávné zdravotnické testy prokázaly, že Goji má na naše tělo pozitivní účinky ve všech základních oblastech lidského zdraví. Pouhých 25 ml šťávy z Goji pokryje vaši optimální denní dávku antioxidantů. Antioxidanty jsou důležité, protože chrání vaše tělo před oxidačním stresem. Při oxidačním stresu dochází v těle k uvolňování velkého množství nebezpečných radikálů, které jsou původci rakoviny a dalších onemocnění.
Schopnost antioxidantů pohlcovat volné radikály se vyjadřuje pomocí jednotky ORAC (oxygen radical absorbance capacity). Hodnota ORAC u Goji činí 59 930. Právě pro svůj enormní obsah antioxidantů si Goji vysloužila označení nejzdravější rostliny světa.
Hodnoty ORAC u běžných potravin, jako jsou jablka, rajčata, mrkve či brambory, se pohybují v řádech stovek. Jejich obsah antioxidantů je tedy ve srovnání s Goji velmi malý.
Goji díky svým antioxidačním účinkům posiluje imunitní systém, a tím připívá ke zdraví organismu. Užívání Goji redukuje stres, zpomaluje proces stárnutí, zlepšuje střevní zažívání, zvyšuje energii a snižuje únavu, zlepšuje soustředění a zrychluje myšlenkovou aktivitu. Dále také posiluje kvalitu spánku a usnadňuje probouzení.
Goji je vhodná i pro sportovce, protože její pravidelné užívání též zlepšuje atletické výkony. „Goji snižuje únavu, zlepšuje soustředění, zvyšuje energii a redukuje stres – přesně to, co potřebuji,“ říká olympijský vítěz Roman Šebrle.
Plody Goji obsahují:
- 11 základních a 22 stopových životně důležitých prvků
- 8 polysacharidů a 6 monosacharidů (posilují imunitní systém)
- 18 pro život nezbytných aminokyselin včetně kyseliny linolové (potlačují bolesti a zmírňují depresivní stavy)
- Vitamíny
- B (B1 – ovlivňuje metabolismus, B2 – posiluje buněčné dýchání, B3 – klíčový pro syntézu DNA
- a RNA, B6 – napomáhá hojení zánětů a regeneraci sliznic)
- C (udržuje dobrý stav vazů a chrupavek)
- E (zamezuje hromadění škodlivých látek)
- A (posiluje zrak)
- 5 karotenoidů včetně beta-karotenu, zeaxantinu, luteinu, lykopenu a kryptoxantinu (přírodní antioxidanty napomáhající zdraví organismu)
- 5 nenasycených mastných kyselin
- beta-Sitosterol a další fytosteroly
- množství fenolů s antioxidačními vlastnostmi
- minerály jako je vápník, železo aj.