Matkou nemoci je špatná strava, říká čínské přísloví. Proto budujme svou imunitu!
Vitaminy a minerály potřebují děti v každém věku. Jak ale zajistit jejich dostatek i pro ty nejmenší?
Imunita se stále učí a poznává nové věci. A ještě nás dokáže ochraňovat…
Názor, že všechny proměny imunity probíhají jen u kojenců, už neplatí. K zásadním změnám dochází později u batolat. Proto je v tomto období důležitá vhodná a vyvážená strava se zachováním vysokého podílu mléčné složky, kterou u kojenců krylo mateřské či kojenecké mléko. Je to období mezi dovršeným 1. a ukončeným 3.rokem.
Protože kravské mléko je v tomto věku jako nápoj nevhodné (na rozdíl od mléčných výrobků), jsou ideální volbou speciální batolecí mléka, obsahující kombinaci prebiotik a mastných kyselin.
V tomto období zpravidla končí „hájené“ období, kdy děti většinu času tráví pouze se svými nejbližšími a doma. Tím je zatěžována imunita dítěte, která tak prochází velkou zkouškou. Navíc je imunitní systém zatěžován opakovaným očkováním.
„Tyto okolnosti, spolu s tím, že se u batolat vytrácí ochrana spojená s kojením, vedou k náchylnosti batolat k infekcím s následnou aplikací antibiotik. Spolu s infekcí, mohou imunitu batolete dále oslabit. Obrazně se uzavírá bludný kruh infekcí a léčby antibiotiky, který může oslabení dále prohlubovat“, upřesňuje lékař Jan Krejsek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
Rodiče často dětem podávají potravinové doplňky, které ale nejsou nutné. Proto je vhodné se ještě před ukončením výhradního kojení přesně informovat (ideálně u pediatra), jak dítěti jídelníček sestavovat tak, aby splňoval veškeré nutriční nároky rostoucího organismu a navíc aktivně podporoval rozvoj imunity dítěte.
Nutriční terapeutka Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí k tomu uvádí: „Mléčná složka by měla být důležitou součástí každodenní stravy, a to i po zavedení příkrmů do dětského jídelníčku“. Je zdrojem energie, ale také plnohodnotných bílkovin a dobře využitelného vápníku. Dětem se postupně přidávají jogurty, zakysané mléčné výrobky, později sýry a i mléko. „„ Klasické“ kravské mléko však dostatečně potřeby dětí nepokrývá (navíc se v tomto věku doporučuje na přípravu pokrmů, nikoliv k pití). Na trhu jsou ale k dispozici již upravená batolecí mléka. Jsou přizpůsobena věku dítěte a jsou v něm všechny složky upraveny tak, aby pro děti byly co nejvýhodnější. Některá z nich jsou navíc obohacená prebiotiky a nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou prospěšné pro rozvíjející se imunitní systém dítěte“, říká nutriční terapeutka.
Batolecí věk je u dětí přelomový z hlediska zkoušky odolnosti imunity. Svou roli v tom hraje začleňování do dětského kolektivu, očkování a spousta dalších okolností. V prvním roce se rodiče snaží imunitu dítěte podpořit. Po prvních narozeninách ale považují imunitu za něco ukončeného. Děti tak tímto náročným obdobím procházejí často oslabeny a dostávají se do bludného kruhu nemocí, kterých se pak rodiče snaží vyvarovat podáváním potravinových doplňků, zpravidla ale bez větších úspěchů.
Jak se této chyby vyvarovat a jak rozvoj imunity svého dítěte aktivně podporovat po celé batolecí období nám vysvětlí odborníci na slovo vzatí a přidají i pár praktických tipů.
Promluví profesor Jan Krejsek, z Fakultní nemocnice v Hradci Králové
Záznam rozhovoru si poslechněte ZDE
a Hana Knížková, z Poradenského centra Výživa dětí .
Záznam rozhovoru si poslechněte ZDE
Šárka Málková, Redakce Zdraviamy.cz