Jaké potraviny jsou dobré pro zdravou pokožku při opalování?

Léto je obdobím, kdy toužíme po krásném, rovnoměrném a dlouhotrvajícím opálení. Ať už trávíme dny na pláži, u bazénu, nebo na zahradě, správná péče o pokožku je klíčová. Důležitý je nejen vhodný výběr opalovacího krému s ochranným faktorem, ale také hydratace, správná strava a dostatečný příjem vitamínů a minerálních látek.

 

Alfou a omegou je hydratace

Nejen opalování, ale i venkovní radovánky mohou naše tělo dehydratovat. Přitom hydratace je základem pro zdravou a dobře vypadající pokožku. Voda tvoří minimálně 60 % našeho těla. Hraje zásadní roli v tom, aby tělo a jeho procesy fungovaly tak, jak mají. Vysoké teploty a nadměrné pocení mohou způsobit rychlou ztrátu vody. To může vést mimo jiné i k dehydrataci pokožky. Proto je důležité pít dostatek vody a konzumovat potraviny bohaté na vodu, které pomáhají udržovat pleť hydratovanou a svěží.

zdroj: Freepik

Zdravá strava pro krásné opálení

Strava hraje klíčovou roli v udržení zdravé pokožky. Vyvážený jídelníček, bohatý na ovoce a zeleninu může pomoci nejen s hydratací, ale také s ochranou pokožky před škodlivými účinky slunečního záření. Více, než 20 % denního příjmu vody by mělo pocházet ze stravy. Potraviny s nejvyšším obsahem vody jsou čerstvé ovoce a zelenina. Ty jsou bohatým zdrojem nejen vody, ale i antioxidantů, které mohou oddalovat stárnutí pokožky při opalování.

Pro udržení krásného opálení a zdravé pokožky je důležitý také příjem vitamínů a minerálních látek. Pro regeneraci pokožky jsou klíčové vitamíny skupiny B, A, C a E, a také selen a zinek. Právě vitamíny C a E jsou silnými antioxidanty, stejně, jako selen. Vitamín A hraje důležitou roli při budování struktury pokožky a podporuje proces regenerace.

Jednou ze sezónních potravin, která nás nejen hydratuje, protože obsahuje až 94 % vody, ale má i pozitivní účinky na naši pokožku, jsou rajčata. „Rajčata obsahují látku, která se nazývá lykopen. Ta je silným antioxidantem a může snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, snížit hladinu cholesterolu v krvi, podpořit imunitní systém a chránit kůži před negativním vlivem UV záření, které je během léta nejintenzivnější,” vysvětluje Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl Talíře, který se zaměřuje na vyvážené stravování Čechů.

Dále se doporučuje zařadit do jídelníčku ještě tyto potraviny:

  • Okurky: Okurky mají nejvyšší obsah vody ze všech pevných potravin. Díky tomu nás nejen hydratují, ale i osvěží v horkých letních dnech.
  • Meloun: Tento sladký zázrak je bohatý na vodu, vlákninu a antioxidanty, které pomáhají hydratovat pokožku a chrání ji před volnými radikály.
  • Citrusy: Pomeranče, grapefruity a další citrusové plody jsou plné vitamínu C, který podporuje tvorbu kolagenu a pomáhá udržovat pokožku pevnou a pružnou.
  • Jahody: Jahody mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vody, vlákniny a vitamínu C.

 

 

zdroj: projekt PŮL TALÍŘE, farma Bezdínek

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář