Jídlo a léto
Teplo a dusno dá lidskému organismu zabrat. Člověk je pomalejší, tak nějak se mu do ničeho nechce, a tak není divu, že ani chuť k jídlu zas taková není. Připravují se proto lehká jídla, kde se omezují tuky a cukry. Pijí se ředěné nápoje s převahou vody.
Nejdůležitější je pitný režim. Je dobré mít po ruce dostatek svěžího nápoje, který ochladí. Ne ale zase ledový, protože by mohlo bolet v krku. Nejvhodnější je čistá voda, nebo takové nápoje, které nejsou příliš slazené a neobsahují příliš mnoho umělých látek, například doma udělaný a vychlazený mátový čaj. Voda s ovocným sirupem nebo s kousky ovoce. Existují také potraviny, které nasytí a osvěží podobně, jako nápoje.
Když se sejde hlad a žízeň, vyhněte se sladkým a lepivým pokrmům, protože by se po nich žízeň jen stupňovala. Ideální volbou je například vodní meloun. Je dostatečně dužnatý, aby zažehnal kručení v břiše, zároveň však obsahuje hodně vody. Pomáhá i síťka pomerančů – ačkoli to vypadá, že pomerančů se člověk nenají, po nějaké fyzické námaze, například letním sportování, zažene stejně dobře hlad, jako žízeň.
Doporučujeme se vyvarovat se jak vaření, tak pojídání mastných a smažených pokrmů, obzvláště, je-li k nim podávána majonéza. Jídla jsou těžká a rychle se kazí. Výhodou jsou letní saláty, těstoviny a zastudena připravované polévky – například gaspačo /zeleninová polévka za studena/. Vedle kolínek zachutná kuskus či bulgur/předvařená nalámaná celozrnná pšenice, která se používá jako součást pokrmů/. Dětem dát na svačinku chleba s tvarohovou pomazánkou a ozdobit různě barevnou zeleninou. Jestliže v horkém počasí nemáte chuť na maso, vyzkoušejte tofu – rostlinný sýr, který se vyrábí čistý i s příchutí. Můžete ho upravovat, jak je jen libo a přidat ho například právě do salátu.
Vyhýbejte se
Mastným masům, smaženým jídlům, sladkostem, pečivu k jídlu, alkoholu a slazeným nápojům – všeho s mírou, trochu zahřešit, proč ne…..večer , ale už si to hlídat.
Ovoce a zelenina mají stále nízkou energetickou hodnotu, kterou tělo hned rozpálí na energii a spálí. Udrží metabolismus nastartovaný, ale nijak ji nezatíží. Klidně si dejte ovoce odpoledne.
Při grilování je nejvhodnější použít kuřecí maso, má nejnižší energetickou hodnotu a obsahuje důležité bílkoviny. Kombinovat ji můžete se zeleninou. Je nutné ho dobře propéci.
Když už opékat nějaké špekáčky tak opět kombinovat se zeleninou a ne s pečivem. Samozřejmě po každém takovém vydatném jídle by měl být alespoň hodinový cílený pohyb, pro lepší spálení energie z jídla, aby se předešlo uložení tuku do tukových zásob
Mlsání – zmrzlina
Klidně si dejte zmrzlinu, či nanuk, ale po jejím snědení mějte cílený pohyb, protože nanuky a zmrzlina jsou povětšinou samí tuk, proto volte činnost, při níž to vše spálíte do poslední kalorie. Vhodnější je ovocná ledová dřeň.
AUDIO: Pár rad nabízí i PhDr. Karolína Hlavatá.