Škodí nám vejce – jíst či nejíst?
Plné cholesterolu i vitamínů – jsou vynášené, ale i zavrhované. Jak to s vejci je? Prý 1 ks denně, neohrožuje naše zdraví cévními mozkovými příhodami. Výjimku tvoří pacienti s poruchou látkové výměny tuků s vysokými hladinami cholesterolu v krvi (nad 8 – 10 mmol/l) a zřejmě i pacienti s cukrovkou.
Vejce jsou tvořena vodou, bílkovinami, tuky, sacharidy, minerálními látky a dále vitaminy a cholesterolem. „Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněna zejména díky obsahu plnohodnotných bílkovin (tedy bílkovin s optimálním zastoupením jednotlivých aminokyselin) a tuků tvořených velkým procentem nenasycenými mastnými kyselinami a fosfolipidy, za zmínku stojí i obsah vitaminů a dobře využitelného železa,“ uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy.
Vejce se ukazují pro většinu z nás jako vhodná v dávce jedno denně včetně žloutku. „Před více než 25 lety bylo zjištěno holandskými vědci, že vysoká spotřeba vajec ovlivní hladinu cholesterolu v krvi pouze u přibližně každého čtvrtého jedince,“ doplňuje MUDr. Jan Piťha, CSc., předseda Fóra zdravé výživy. Jejich rozumná konzumace tak naprosté většině z nás nepřináší zdravotní rizika.
AUDIO: Jsou vejce pro nás zdravé? na to odpoví MUDr. Jan Piťha a profesorka Jana Dostálová.
Vejce jsou také velmi častým terčem různých mýtů – například škodlivost cholesterolu v nich. Dalším je také vyzdvihování nutričních výhod křepelčích vajec. Ta mají srovnatelné složení s vejci slepičími, jen jejich velikost je 5-6x menší, proto v porovnání na jeden kus vycházejí výživově velké rozdíly.
AUDIO: Jíst či nejíst vejce- k tomu se vyjádří Tamara Starnovská a recept poradí šéfkuchař Richard Šusta.
Vejce jsou v dnešní době v kuchyni často opomíjenou a podceňovanou potravinou,“ uvádí Richard Šusta, šéfkuchař restaurantu Suterén, a doplňuje: „je to škoda, řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou právě vejce.“ Bez nich by se neobešla většina těst, včetně těstovin, jsou základem omáček. Pokud ale hovoříme o pokrmech z vajec u nás, nejčastěji máme na mysli omelety, sázená vejce nebo vejce míchaná. „Stálo by za to vnést trochu více vaječné inspirace i do našich kuchyní – třeba přípravou plisovaného vejce se zeleninou a kozím sýrem,“ uzavírá Richard Šusta.