Káva – životabudič nebo zabiják?
S kávou je stále spojena spousta otázek a mýtů. Například z hlediska srdečně-cévních příhod byla káva poměrně dlouho proklínaným nápojem. Bylo zjištěno, že za špatnou pověst kávy mohou především cigarety. Často doprovázejí pití kávy, a kuřáci většinou nepřekypují zdravím. Pokud se kuřáci ze statistik odečetli, objevila se před výzkumníky mnohem přátelštější tvář tohoto nápoje.
Za běžné se pokládá pití 4 až 6 šálků kávy, to je kolem 300 mg kofeinu denně. Češi jsou poměrně slabými konzumenty kávy .
„Semena kávy obsahují kofein, který povzbuzuje činnost srdce, mozku, nervů, ledvin a svalů. Kofein je v současné době nejznámější a nejlépe popsanou účinnou látkou v kávě, ale tento nápoj obsahuje řadu dalších látek, prospívajících lidskému organizmu,“ vysvětluje zakladatel Institutu kávy Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD., a dodává: „káva jako čistě přírodní produkt je výborným zdrojem antioxidantů podílejících se na neutralizaci volných radikálů. Vědci odhadují, že káva může dodávat až 70 % antioxidantů přijímaných v potravě, a tím chránit kardiovaskulární systém, případně snížit riziko vzniku rakoviny.“
Téměř celý objem světové produkce kávy poskytují dva druhy, tzv. arabika a robusta. Pro neodborníka je výběr kávy velmi složitý, měl by se proto řídit cenou, radou odborníka nebo vlastními zkušenostmi.
Dobrou kávu lze připravit i doma.. „Kávu nekupujte už namletou, protože po namletí velice rychle ztrácí aroma a v šálku pak chutná mdle, bez jiskry. Kávu raději namelte těsně před použitím, na správnou hrubost,“ radí Adam Neubauer, barista roku 2012. „Na výslednou chuť kávy má velký vliv také voda. S tvrdou vodou se káva stává hořkou, s měkkou může chutnat nakysle. Pomůže klasická filtrovací konvice,“ odhaluje tajemství dobré kávy barista Neubauer.
AUDIO: Káva je zdravá, potvrzuje docent Pavel Kohout a jak ji správně připravit, poradí Adam Neubauer, barista.