Laktobacily – proč jsou důležité a kde všude pomáhají?
Tzv. laktobacily nebo-li bakterie mléčného kvašení využívají lidé od nepaměti pro konzervaci a zpracování mléčných potravin. Dle nových studií mají laktobacily řadu pozitivních účinků na lidské zdraví.
Laktobacily najdete v zažívacím traktu, v pochvě, v mateřském mléce. Laktobacily okyselují vaginální i střevní mikroflóru díky tomu, že produkují kyselinu mléčnou.
Kojení – zdroj zdraví pro začátek života
Kojení je pro ženské tělo náročným procesem, současně zajišťuje zdravý a správný vývoj dítěte. Dle Světové zdravotnické organizace je kojení jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zajistit zdraví dětí a jejich přežití. Existuje však mnoho rizikových faktorů, které mohou způsobit předčasné ukončení kojení, mezi nejčastější zánět prsu neboli mastitida.
Co pomáhá jako prevence i léčba
V loňském průzkumu na téma kojení na otázku: Podařilo se vám kojit tak dlouho, jak jste předpokládala? odpovědělo 35 % maminek, že musely ukončit kojení dřív, než předpokládaly. Nejčastěji uváděným důvodem bylo „přišla jsem o mléko“. Z výsledků dále vyplývá, že z žen, které ukončily kojení dříve, než plánovaly, se jich se zánětem prsní žlázy setkala téměř polovina. Proto je důležité přemýšlet především o tom, jak je možné vzniku zánětu prsní žlázy zabránit.
Laktobacily pro zdravé kojení
Role laktobacilů v mateřském mléce spočívá v udržování rovnováhy mezi přirozeně přítomnými mikroorganismy. Pro podporu zdravého kojení je určen doplněk stravy s obsahem speciálního kmene laktobacilů. Lactobacillus fermentum Lc40 byl vybrán z řady kmenů právě pro své vynikající probiotické vlastnosti, které byly prokázány klinickými studiemi. Uvedené laktobacily jsou tělu vlastní a pochází přímo z mateřského mléka.
Vyhněte se nepříjemným zánětům
Laktobacily udržují rovnováhu také v poševním prostředí. Produkují kyselinu mléčnou, peroxid vodíku a další látky, které napomáhají k udržení kyselého prostředí. Pokud se množství laktobacilů výrazně sníží, dojde k narušení poševní rovnováhy a přemnožení choroboplodných bakterií a kvasinek, což může být příčinou vzniku vaginálního zánětu. Prevencí je tedy dostatek laktobacilů, kyselé vaginální prostředí pomáhají zajistit také vaginální tablety.
Jak udržet zdravou střevní mikroflóru?
I zde hraje dostatek laktobacilů svou roli – najdete je v mléčných kysaných výrobcích, druhou možností jsou doplňky stravy běžně dostupné v lékárně. Nemusíte nutně studovat, o jaký typ probiotik nebo laktobacilů se jedná, je jich celá řada a jejich vlastnosti jsou obdobné. Je však třeba, aby výrobek obsahoval živé kultury.
Tip : Jak to poznáte? Když necháte zhruba hodinu mléčný výrobek mimo ledničku, jeho obal se nafoukne – teplo aktivuje proces kvašení.