Pochutnejte si na mléčných výrobcích i s laktózovou intolerancí
Myslíte si, že kvůli nesnášenlivosti laktózy nemůžete jíst žádné mléčné výrobky? Opak je pravdou.
Nic není černobílé. „Laktózově intolerantní osoby mohou denně konzumovat 6-12 gramů laktózy, což není malé množství. Z mléčných výrobků by měly přijímat zakysané mléčné výrobky (jogurty, zákysy, kefíry) a sýry,“ sděluje PhDr. Karolína Hlavatá,„Zakysané mléčné výrobky mají oproti samotnému mléku výhodu, že obsahují o 20-50 % méně laktózy.“
Jak je to se sýry?
„Při výrobě sýrů je odstraňována syrovátka, která obsahuje značné množství laktózy. Zbytky laktózy se také ztrácí během zrání sýrů. Mám-li být konkrétní, během dne může člověk s nesnášenlivostí mléčného cukru zkonzumovat například 200 g cottage sýru a 150 g jogurtu, nebo třeba 100 g sýru a pár kousků pečiva s tvarohovou pomazánkou. Tyto příklady splňují hlavní zásadu – tedy denní dávku laktózy 6-12 gramů.“
Nově se na českém trhu objevují i mléčné výrobky, které jsou zbaveny laktózy během jejich výroby.
Pozor, laktózová intolerance není totéž co alergie na mléko!
Někdo se mylně domnívá, že laktózová intolerance znamená to samé co alergie na mléko. Tyto dvě nepříjemnosti se ale od sebe v mnohém liší.
Pokud trpíte laktózovou intolerancí, nemáte alergii v pravém slova smyslu. Vaše tělo má problém se štěpením laktózy, tedy mléčného cukru, který se přirozeně vyskytuje výhradně v mléce savců, kde je významným zdrojem energie. Dále se v malém množství nachází i v jiných potravinách – v sušenkách, pečivu, instantních potravinách a léčivech.
Základem pro vznik laktózové intolerance je zřejmě existence tzv. variantního genu, který způsobuje snížení produkce laktázy v tenkém střevě.
„První příznaky nesnášenlivosti laktózy, mezi něž nejčastěji patří bolest břicha, nadýmání či pocity sytosti nebo naopak kručení v břiše, se nemusí projevit v dětství, ale až v dospělosti.“
Alergie na mléko a její nepříjemnosti
Na rozdíl od laktózové intolerance se řadí alergie na mléčnou bílkovinu mezi klasické alergie, což je již patrné ze samotného názvu.
„Bílkoviny kravského mléka mohou vyvolat klasickou imunologickou reakci, tedy např. kopřivku, zvracení či průjem. Až 95 % případů vznikne již před prvním rokem života, kdy je postiženo touto nepříjemností max. 5 % dětí. U dospělých ustupuje alergie na kravské bílkoviny do pozadí, jde se pouze o okrajovou problematiku.“
Jak nahradit u alergiků mléčné výrobky
U alergiků na mléčnou bílkovinu je omezení více. Je nutné vyřadit všechny poživatiny s kravským mlékem. Nevhodné je ale také používat jako náhradu kozí a ovčí mléko, protože existuje podobná alergenicita jako u mléka kravského. Optimální není ani mléko sójové, je zde i alergie na sojové preparáty. Co tedy jíst?
„U malých dětí jde o speciálně upravená mléka s hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka. Dále jsou možné i obilninové náhrady (oves, ječmen, rýže), náhrady ze semen (kokosové mléko, mandlové mléko), náhrady z luštěnin (sója) a zároveň doplňovat vápník v tabletách,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá.
Více informací na www.bileplus.cz
Laktózová intolerance a alergie na mléko se často zaměňují, vše už vysvětlí nutriční terapeutka Karolína Hlavatá.
Rozhovor si poslechněte ZDE