Mléko má v našem životě nezastupitelné místo
Mléko a mléčné výrobky jsou důležitou součástí výživy člověka ve všech jeho věkových kategoriích. Měly by být jedním z pilířů naší potravy v průběhu celého našeho života, protože v každé životní fázi hrají důležitou roli.
V mládí to bez mléčných výrobků nejde
V dětství a dospívání představují mléko a mléčné výrobky významný zdroj energie, kvalitních bílkovin, dobře stravitelného tuku a řady vitaminů a minerálních látek, z nichž má největší význam především vápník.
„Vápník se v mléce nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě, čemuž přispívá i výhodný poměr mezi vápníkem a fosforem,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus. „Můžeme tvrdit, že právě mléko a mléčné výrobky jsou nejvhodnějším zdrojem vápníku vůbec. V dětství a dospívání se vápník intenzivně ukládá do kostí, proto je tato věková kategorie rozhodující z hlediska množství budoucí kostní hmoty. Ve stáří se projeví naše stravovací návyky z mládí.“
V dospělosti mléčnými výrobky proti metabolickému syndromu
Navzdory častým tvrzením, že mléko není pro dospělé, je mléko i v tomto věku nepostradatelné.
„Svůj význam mají hlavně méně tučné mléčné výrobky a zakysané mléčné výrobky. Ze zakysaných mléčných výrobků se lépe absorbuje vápník, což je velmi důležité, protože s věkem schopnost vstřebávání vápníku klesá. Prospěšné bakterie mléčného kysání pozitivně ovlivňují i imunitní systém a mají také schopnost snižovat hladinu cholesterolu.“
Studie ukazují, že některé komponenty mléka, zejména tzv. bioaktivní peptidy, snižují jak hladinu cholesterolu, tak i krevní tlak.
„Pravidelná konzumace méně tučných mléčných výrobků celkově snižuje riziko vzniku tzv. metabolického syndromu, pro který je typická tzv. abdominální (břišní) obezita, vysoká hladina krevních tuků a vysoký krevní tlak. V mléce obsažený vápník a zmíněné bioaktivní komponenty napomáhají snižovat tělesnou hmotnost a zároveň celkově eliminovat riziko vzniku tzv. civilizačních onemocnění.“
Mechanismus, kterým se mléčné výrobky uplatňují při redukci hmotnosti, je poměrně složitý. Zahrnuje jak ovlivnění pocitů hladu, tak vstřebávání tuků. Novější výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace méně tučných mléčných výrobků snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
Seniorům mléko nejen coby prevence osteoporózy
Ve stáří nabývá pravidelná konzumace mléčných výrobků na významu, jelikož častý bývá nedostatečný příjem kvalitních bílkovin. S tím také je spojen úbytek svalové hmoty a zvýšené riziko pádů, zlomenin, ale i horší hojení ran a zvýšená náchylnost k infekcím. „Dostatečný příjem vápníku je prevencí osteoporózy a zachování svalové síly. Pro vyšší věk bývají typické potíže s příjmem jídla, ať již z důvodu nedostatečnosti chrupu nebo nemožnosti polykat (např. po mozkové příhodě). Mléčné výrobky jsou tedy ideální i z hlediska dobré stravitelnosti a vhodné konzistence,“ PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.
Více informací na www.bileplus.cz.