Program Vím, co jím a piju

Zdravé stravování je jedním z nejdůležitějších preventivních opatření, pokud si chceme zachovat bezproblémový a dlouhý život. Jak však poznat potraviny, které jsou skutečně zdraví prospěšné? Cestou může být sledování loga „Vím, co jím“.

 

Češi si začínají čím dál více všímat informací na etiketách potravin. Navzdory tomu si však neumí příliš poradit s výživovými hodnotami. A není se čemu divit. Nechají se snadno ovlivnit módními trendy a potraviny nevybírají s ohledem na vyvážené stravování.

 

Cílem „Vím, co jím“ je zlepšit orientaci běžného spotřebitele v nabídce potravin a jasně označit ty zdravé. To je zajištěno pomocí jednoduchého nástroje – loga značky „Vím co jím“, kterým jsou viditelně označeny právě potraviny splňující daná kritéria. Namísto zdlouhavého zkoumání tabulek se složením tak stačí vybírat potraviny právě podle značky „Vím co jím“.

 

Informace na obalech potravin jsou stále důležitější pro skoro 60 % spotřebitelů. Nejčastěji hledají datum trvanlivosti a potom hned složení produktu. Méně často už výživové hodnoty. „Paradoxní je, že zatímco lidé se při výběru potravin obávají nejvíce emulgátorů a dalších přídatných látek, mezi odborníky je za největší hrozbu považována výživová skladba. Lidé by proto více měli hledět na nutriční hodnoty. Nevhodně sestavený jídelníček je totiž příčinou řady onemocnění, jako jsou srdečně-cévní choroby, diabetes 2. typu, nadváha, obezita,“ upozorňuje PhDr. Karolína Hlavatá, odborná poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju.

 

Už nevybíráme jen podle ceny

 

Nejdůležitějším kritériem pro výběr je stále cena. Ovšem jen necelá polovina Čechů vnímá jako důležitý faktor výživovou hodnotu. Navíc otázkou zůstává, do jaké míry informacím o nutriční složení lidé rozumí.

 

Češi vítají značku potravin, která pomáhá vybírat takové produkty, jenž odpovídají výživovým doporučením pro zdravý životní styl. Více než čtvrtina lidí považuje takový nápad za výborný. Není se čemu divit. 80 % dotázaných je totiž přesvědčeno, že kvalita potravin má přímý vliv na jejich zdravotní stav.

 

Průzkum jednoznačně odhalil, že poslání iniciativy Vím, co jím a piju je správné. Udělování loga na základě jednoznačných kritérií a transparentnost propůjčování licence jsou totiž základem iniciativy nejen na světové úrovni, ale právě i v České republice.

Umí se Češi orientovat při nákupu potravin, znají logo“Vím, co jím“?…nad  tím se zamýšlí ing.Petr Havlíček (foto), výživový specialista. Sám tvrdí, že se naučil brát jídlo jako pohon pro organismus a rád tankuje kvalitní palivo.

Rozhovor si poslechněte ZDE

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář