Rozhovor o prospěšnosti zázvoru s profesorkou Jiřinou Bartůňkovou
Na český trh vstoupila koncentrovaná forma kvalitního BIO zázvoru pod názvem Eligin. Na jeho vývoji se podílela řada odborníků v čele s přední českou imunoložkou prof. MUDr. Jiřinou Bartůňkovou, DrSc. Je z kvalitního zázvoru a obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných látek. Právě pro ně lidé využívají zázvor při infekčních onemocněních, poruchách imunity a i v podpůrné terapii během léčby nádorových onemocnění.
AUDIO rozhovor: O prospěšnosti zázvoru a novém přípravku se více od profesorky Jiřiny Bartůňkové dozvěděla Šárka Málková.
Účinky zázvoru na lidské zdraví
Zázvor má popsáno značné množství účinků na zdraví organismů. Z publikovaných sdělení vyplývá, že látky obsažené v zázvoru a z něj připravené extrakty:
– pozitivně ovlivňují procesy trávení
– zmírňují dyspeptické potíže
– aktivují střevní peristaltiku
– podporují chuť k jídlu
– vykazují protizánětlivé a imunostimulační účinky
– stimulují srdeční činnost a krevní oběh
– zabraňují srážení krve
– snižují hladinu krevních tuků a cukrů
– mají výrazný antioxidační účinek
– mohou působit chemopreventivně
– tlumí bolest u pacientů nemocných osteoartritidou
– se osvědčily při nevolnostech a zvracení různého původu (kinetóze, těhotenské nevolnosti
nebo nauzee doprovázející chemoterapii)
– působí antibakteriálně
Nejsou publikovány údaje o tom, že by byl zázvor potravinovým alergenem. Naopak, je popisován jeho příznivý efekt na snížení symptomů alergie I. typu.