Účinky rybího tuku pro lidské zdraví
Odmalička slýcháme, že jsou ryby zdravé – proč, a od kdy se jim tahle schopnost přisuzuje?
Ryby byly spolu s obilím základem jídelníčku už ve starém Řecku, protože jejich maso bylo nejlevnější a nejsnadněji přístupné. Jejich obliba nebyla ale pouze u přímořských národů. Staří Slované ryby udili, solili a sušili. O rozdělování rybího masa se píše již v Kosmově kronice. Rybí maso mělo tu výhodu, že se vlastně nepovažovalo za maso, a bylo tak zdrojem živočišných bílkovin v době půstu.
Rybí maso je bohaté na minerály a vitamíny skupiny B a také vitamíny rozpustné v tucích A a D. Příznivé účinky rybího tuku na nižší nemocnost byly odpozorovány v Anglii již v 17. století a koncem 18. století se v Manchesteru začal postupně vyrábět rybí olej, a to konkrétně z tresčích jater.
„Nenasycené mastné kyseliny omega-3 patří mezi látky, které náš organismus potřebuje, ale neumí si je sám vyrobit, proto je musíme přijímat v potravě. Jsou také důležité pro správný fyzický i duševní vývoj dětí. Vysoké množství omega-3 se nachází v oleji z ryb, které žijí v chladných severských mořích, “ říká imunoložka MUDr. Helena Posová, CSc., z Ústavu imunologie a mikrobiologie 1.lf UK a VFN.
Mnozí z nás si vzpomínají, jak užívali rybí olej v dětství po lžičkách. Čím je rybí olej důležitý pro děti – jaké má schopnosti nebo jakým onemocněním může předcházet?
Užívání rybího tuku u malých dětí je důležité hlavně tam, kde je v potravě nedostatek omega-3 kyselin v potravě, a proto se ho během 2. světové války snažil tehdejší papež Pius XI. zajistit chudým dětem. Podařilo se mu dovézt do Evropy velké množství oleje z tresčích jater.
Rybí tuk je pro děti důležitý pro správný vývoj nervové soustavy a sítnice a také snižuje zánět v těle, což je důležité v době nemoci. Asi nejlepším důkazem důležitosti omega-3 kyselin pro vývoj dítěte je jejich přítomnost v mateřském mléce. Jejich množství je ale závislé na příjmu z potravy nastávající nebo kojící maminky.
Omega-3 jsou důležité i pro správnou funkci sítnice v oku a také byly popsány jejich protizánětlivé účinky. V rámci schopnosti potlačit zánět snižují i ten alergický a zasahují do všech zánětlivých procesů probíhajících v imunitním systému. Urychlují tak proces uzdravení z infekce.
Asi nejvíce je příznivý vliv omega-3 popisován u kardiovaskulárního systému…
Ukázalo se, že Eskymáky (Inuity) konzumující velké množství ryb trápí srdeční nemoci výrazně méně než zbylou populaci. Rybí tuk totiž obsahuje různé množství omega-3 mastných kyselin, které chrání ryby proti chladu. Největší množství omega-3 obsahuje např. sleď, makrela, losos, sardinky, pstruh mořský, okoun a tuňák z chladných vod.
Konzumace omega-3 nejen v rybách, ale třeba i ve vlašských ořechách snižuje riziko infarktu myokardu, zároveň omega-3 stabilizují srdeční svalovinu a snižují riziko tepové nepravidelnosti.
Jak jsme na tom se spotřebou ryb oproti zemím, které mají moře, a proto mají ryby často na svém jídelníčku?
Naše spotřeba ryb je obecně velmi nízká, kapr jednou do roka určitě nestačí. Potřebu jodu z mořských ryb doháníme jodizovanou kuchyňskou solí, ale pro dostatečný přísun omega-3 kyselin, které si náš organismus neumí sám vytvořit, bychom měli sníst 100 g ryb 2x týdně. Běžně nahrazujeme potřebu jinými potravinami (vlašské ořechy, lněná a slunečnicová semínka, listová zelenina), ale tučné maso ryb je pro jejich příjem nejvýhodnější.
Proč se tak preferují ryby z chladných moří, oproti těm z jižních oblastí?
Ryby z chladných moří nebo ty, co sem alespoň část roku migrují, mají tučné maso, zatímco tzv. bílé ryby mají tučná pouze játra. Proto jsou z tresky pro potřebu získávání omega-3 kyselin využívána pouze játra, nikoli maso, jako je tomu například u lososů.
AUDIO rozhovor: Poslechněte si rozhovory, jak je rybí olej pro naše zdraví přínosný.