Vánoční ryba 3x jinak
O Vánocích kalorie neřešíme. Přesto bychom si ale měli rozmyslet, než na štědrovečerní tabuli zařadíme smaženého kapra a babiččin bramborový salát. Ne kvůli kaloriím – jednou za rok si zahřešit můžeme. Díky odlehčené večeři vám ale nebude těžko a budete mít sílu na návštěvy na Boží hod a sv. Štěpána. Navíc nebudete muset stát hodinu u pánve – stačí dát do trouby a můžete se jít bavit s rodinou.
Pečený kapr s jarní cibulkou
Počet porcí: 4
Ingredience:
· 4 filety kapra
· sůl
· 1 svazek jarní cibulky
· 1/2 lžičky mleté sladké papriky
· 500 g brambor
· 150 g sójové smetany
· 30 g rostlinného tuku Flora Gold
· rostlinný tuk Flora Gold na vymazání
Návod k přípravě:
Nejprve si připravíme ingredience. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulky (naštěstí je už koupíte celoročně) očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Do pekáče vymazaného rostlinným tukem Flora Gold vložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou papriku.
Pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut.
Losos s celerovým pyré
Počet porcí: 4
Ingredience:
· 600 g lososa (filety)
· 3 polévkové lžíce rostlinného tuku Flora Gold
· 500 g celeru
· 250 ml sladké smetany
· 2 lžičky celozrnné hořčice
· 200 g brokolice
· cherry rajčátka
· mrkev
· sůl, koření
Návod k přípravě:
Filety z lososa osolíme a okořeníme.
Opečeme z obou stran na rozehřátém rostlinném tuku Flora Gold, a odložíme na teplé místo.
Celerové pyré připravíme tak, že do výpeku přidáme očištěný nastrouhaný celer, zalijeme sladkou smetanou a uvaříme do měkka. Po uvaření směs rozmixujeme a dochutíme celozrnnou hořčicí.
Lososa podáváme s celerovým pyré, spařenou brokolicí, dozdobený cherry rajčátky a hoblinkami mrkve.
Treska s chilli, pažitkou a creme fraiche
Počet porcí: 4
Ingredience:
· 600 g tresky
· 80 g rostlinného tuku Flora Gold
· 200 ml bílého vína
· 400 g creme fraiche (francouzská specialita)
· 3 lžičky citronové šťávy
· sůl, čerstvě mletý pepř, chilli paprička
· menší hrst plocholisté petrželové nati
Návod k přípravě:
Filety tresky osušíme.
Rozpálíme polovinu množství rostlinného tuku Flora Gold v ohnivzdorné zapékací míse a zprudka opečeme filety po obou stranách. Osolíme a opepříme. Vyjmeme a přendáme na pečící papír.
Do mísy přidáme druhou polovinu rostlinného tuku Flora Gold, semínek zbavenou nakrájenou chilli papričku a za stálého mícháni vaříme asi 1 minutu. Přilijeme bílé víno, citronovou šťávu a necháme lehce zredukovat. Poté přidáme creme fraiche a na mírném ohni povaříme asi 5 minut.
Nakonec přidáme opečené filety a znovu krátce provaříme.