Víte, kde se nachází hormon štěstí?
Zdravé zažívání je jedním z významných faktorů, které mají pozitivní dopad na naši náladu a potažmo i pohodu celé rodiny. Proces trávení lze přitom pozitivně ovlivnit obohacením jídelníčku o fermentované produkty, jež tělu zajistí dostatečný přísun přátelských bakterií. S pravidelnou konzumací těchto potravin je vhodné začít již v útlém věku. Právě v raném dětství se totiž z velké části rozhoduje o vývoji zažívacího systému dospělého člověka.
Plnohodnotná funkce zažívání ovlivňuje naši náladu a potažmo přispívá k celkové pohodě našich nejbližších. Pečovat o „spokojené bříško“ je potřeba už od útlého věku, kdy se člověku vyvíjí všechny důležité orgány a výživa sehrává klíčovou roli. U novorozenců tyto potřeby plně pokryje mateřské mléko. Když přestanou být kojeni a přechází na normální pestrou stravu, nastavujeme u nich výživové zvyklosti, které jim zůstanou až do dospělosti. Proto bychom měli odpovídající výživě dětí věnovat zvýšenou pozornost.
Pro správné zažívání hraje významnou roli zdravá střevní mikroflóra, která se podílí na efektivním zpracování živin a obranyschopnosti organismu. Složení střevní mikroflóry je závislé na mnoha faktorech, mezi nejdůležitější patří výživa, pak také genetické predispozice, prodělané nemoci, stres, hygiena, dosavadní užívání antibiotik či celkový životní styl. Právě věnování dostatečné pozornosti vlastnímu jídelníčku, založeném na výběru vhodných potravin, může být jedním z klíčových faktorů pro tělesnou i duševní harmonii.
V zažívacím traktu, konkrétně podél střev, se nachází na 100 milionů neuronů, které produkují chemické látky regulující nejen pocit sytosti, ale i naši náladu. „Existuje mnoho studií, které prokazují spojení mezi střevní mikroflórou a naší psychickou pohodou, chováním a zvládáním stresových situací. Z toho důvodu se střevo někdy označuje termínem druhý mozek,“ říká primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský. Zdravý vývoj střev má přitom zásadní význam na mnohé jeho činnosti. „Na trávicí systém blahodárně působí například fermentované produkty, které je dobré do jídelníčku zařazovat již od útlého věku,“ dodává. Na českém trhu ovšem aktuálně není dostupná dětská výživa určená kojencům, která by procházela fermentačním procesem. V jiných evropských zemích se již prodává, a tak lze předpokládat, že se trend rozšíří. U nás tuto výživu zatím suplují pouze jogurty.
Jako fermentované produkty označujeme ty, které za účasti mikroorganismů prošly procesem kvašení. Patří mezi ně například kysané zelí a mléčně kvašená zelenina a především kysané mléčné výrobky jako jogurty, kefíry, tvaroh, podmáslí, sýry či fermentovaná kojenecká mléka. Tyto výrobky mají pozitivní efekt na zažívání, a tím přispívají k naší celkové spokojenosti. Však se ve střevech nachází i více než 95 % serotoninu produkovaného lidským tělem, někdy také zvaného hormon štěstí.
AUDIO: O fermentaci hovoří primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice MUDr. Jan Boženský.