Smažená jídla jsou minulostí, jíme totiž více salátů!
Představa české hospody, ve které se nabízejí pouze hutné polévky, omáčky s knedlíkem a smažená jídla, už jsou minulostí. Pestrou a zdravou nabídku přináší mnoho restauraci. Podle průzkumu už saláty k obědu nabízejí dvě třetiny z nich.
K obědu dostanete alespoň jedno nesmažené zeleninové jídlo!
Podle průzkumu vyplývá, že restaurace vycházejí vstříc lidem, kteří se během práce nechtějí přejídat a vyhledávají zdravější a méně vydatné obědy. Za tři roky stoupl prodej zdravých a vyvážených jídel zhruba o pětinu, což je téměř trojnásobek proti roku 2009. Podle průzkumu je ale stále prostor pro zlepšení – o kaloricky méně náročné pokrmy má zájem víc lidí, než uvádějí jako poptávku restaurace.
Ideální je, když součástí každého pokrmu je zelenina. Zdravější je netučné maso (kuřecí, krůtí, libové hovězí, vepřové, telecí, ryba) a pro ty, co chtějí snížit váhu, se doporučuje omezit přílohu. Polovinu talíře těch, kteří chtějí pár kil zhubnout, by měla tvořit zelenina, čtvrtinu potravina bohatá na bílkoviny (libové maso, drůbež, ryba, sýr, vejce, tvaroh) a čtvrtinu sacharidy, tedy příloha v menším než obvyklém množství (pečivo, luštěniny, brambory, těstoviny, rýže či knedlíky). Ti, kteří jsou se svojí váhou spokojeni, mohou mít talíř rozdělen na třetiny (jednu by měla tvořit zelenina, druhou maso a třetí příloha).
Pokud si tedy dáte libové maso (150 – 200 g), zeleninu (200 – 300 g) a přílohu (100 – 300 g), vejdete se pohodlně do doporučeného energetického rozmezí 1500 – 2 800 kJ. Pokud si však dopřejete jídlo, které obsahuje velké množství tuku, jako jsou smažený sýr, hranolky nebo tatarská omáčka, počítejte s tím, že přesáhnete jak doporučenou energetickou hodnotu, tak doporučené množství tuku.
K hlavnímu jídlu si můžete dát netučnou polévku (zeleninovou, vývar). Pokud je to však polévka energeticky vydatná – např. gulášová s rohlíkem, měla by posloužit jako hlavní pokrm.
Pomoci ke zdravějšímu způsobu stravování může také nový web společnosti Edenred, a sice www.ticketka.cz. Nabízí systém tzv. Obědového deníku. Do něj si uživatelé zapisují svoji konzumaci. Program jim přitom řekne, kolik energie v jídle přijali a povede jim přehled o jejich energetickém příjmu.
Projekt nám představí Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred
Rozhovor si poslechněte ZDE
a jak je důležitý oběd a pár rad přináší dr.Iva Málková, specialistka na zdravou výživu z hnutí STOB/Stop obezitě/.
Rozhovor si poslechněte ZDE
Šárka Málková, Redakce Zdraviamy.cz